2016
- Yıllardır kafa yorduğumuz tüketici hakları ve internetin ülkemizdeki durumu meselelerini 2016 yılında daha kararlı şekilde bir araya gelerek ele almaya başladık.
- İnternette kotanın, kısıtlamanın, düşük hızın, fahiş fiyatların son bulması için yaptığımız ön çalışmalar doğrultusunda ortaya koyduğumuz bilgi birikimi ile Change.org ve diğer birçok platform üzerinden kampanya başlattık.
- Daha önceden yapılan birkaç başarısız kampanyanın insanlar üzerinde yarattığı büyük bir hayal kırıklığı vardı. İlk aylarımız bu hayal kırıklığını insanların üzerlerinden atmalarını sağlamakla geçti ve başardık. Büyük bir destek gördük.
- Ciddi ve bilinçli bir çalışma sürecine girdik ve birkaç ay içerisinde yaptığımız ilk büyük etkinlik ile tüm milletvekillerine çağrıda bulunduk.
- Gecemizi gündüzümüze katarak milletvekillerinden, internet meselelerini görüşmek üzere randevu almak için uğraştık ve birkaç milletvekilinden dönüş aldık. Bunlardan, konuyla en çok ilgilenen milletvekili Sayın İbrahim Özdiş oldu.
- İrtibatımız sonrası, 26. dönem milletvekili Sayın İbrahim Özdiş, mecliste dönemin haberleşme bakanına soru sordu.
- Sayın Özdiş’in daveti üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisine ziyaret gerçekleştirdik.
- Ankara’da ikamet eden arkadaşlarımızın katılımıyla TBMM’de İbrahim Özdiş ile birlikte bir basın toplantısı gerçekleştirdik.
- Ağustos ayında, Sayın Özdiş, danışmanı aracılığıyla dönemin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan ile görüşme düzenledi. Kendileri BTK’ya, üzerinde çalıştığımız önerileri sundu. Yıl içinde taleplerimizle ilgili bir düzenleme yapılacağı sözü alındı.
Hatırlatma: Kampanyamızı başlatmadan önce, paket hızınız ister 8 Mbps olsun ister 100 Mbps olsun, AKN dolduğunda düşürülen hız 3 Mbps idi.
- Eylül 2016’da BTK “AKN sonrası hızların %50 artırılmasına dair” karar aldı. Yani AKN sonrası hız 3 Mbps yerine 4.5 Mbps olacaktı! Buna sağlam argümanlarla itiraz ettik, bu çağda böyle bir uygulamanın var olmaması gerektiğini savunduk.
Kaynak: https://www.btk.gov.tr/uploads/boarddecisions/adil-kullanim-noktasi-akn-uygulamasi.pdf
- Kampanyamıza destek çığ gibi büyüyordu. Yüzbinlerce insanın desteğiyle güç aldık ve tek yürek olduk.
- Aralık 2016’da BTK başka bir karar daha aldı. Buna göre, 1 Mayıs 2017 – 31 Aralık 2018 arası bir geçiş dönemi olacak ve bu geçiş döneminin ardından AKN tamamen kaldırılacaktı.
Kaynak: https://www.btk.gov.tr/uploads/boarddecisions/adil-kullanim-noktasi-akn.pdf
Hatırlatma: Geçiş dönemi uygulaması çerçevesinde 1 Mayıs 2017 – 31 Aralık 2018 arası hızlar paket hızına oranlı düşürüldü. Örneğin, paket hızınız 16 Mbps ise 5 Mbps’ye, paket hızınız 50 Mbps ise 16 Mbps’ye düşürüldü. Kararda belirlendiği üzere 31 Aralık 2018 tarihinde AKN kaldırıldı. Bu oransal hız düşüşünün yapıldığı geçici dönem ve ardından AKN’nin kaldırılması bizim önerilerimiz baz alınarak hayata geçirilen uygulamalardır. Biz en kötü durum senaryosunu daha olumlu ve çağı yakalayan şekilde BTK’ya sunmuştuk fakat ne yazık ki ancak bu şekilde hayata geçirdiler.
2017
- 2016’nın sonunda alınan BTK kararından dolayı temkinli bir mutluluk yaşadık. Kararda beğenmediğimiz noktaları eleştirdiğimiz çalışmalar yaptık, kararın eksik yanlarını ortaya koyduk: https://www.change.org/p/internette-kotaya-kısıtlamaya-düşük-hıza-fahiş-fiyatlara-hayır-btkgovtr/u/19403990
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir İSS gibi çalışan İsttelkom, diğer İSS’lerin metro, metrobüs ve füniküler hatlarındaki kablo döşeme izinlerini iptal ettiğini ve yenilenmeyeceğini açıkladı. Birçok İSS tarafından döşenen kabloların belediye tarafından toplanacağı belirtildi.
- Sabit ve mobil iletişimi sekteye uğratacak bu karar mahkemeye taşındı ve mahkeme il içerisinde internet tekeli olma izlenimi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesini haksız bularak sorunu yaklaşık 2 sene öteledi: https://www.change.org/p/internette-kotaya-hayır/u/19703456
- Sosyal medya tarafını da geri planda bırakmadık, dünyadan karşılaştırmalı örnekler hazırladık ve bunları içeren paylaşımlara ağırlık verdik. Bunların arasında Ekşi Sözlük ve Ekşi Şeyler’de de yayımlanan romanya’da 23 tl olanın türkiye’de 5610 tl olması paylaşımımız büyük ilgi gördü.
- AKN hakkındaki karar daha gündemdeki yerini kaybetmemişken internet servis sağlayıcılar (İSS) tarafından düzenlemenin ertelenmesinin istendiğine dair haberler çıktı ama bu istek, BTK tarafından kabul görmedi.
- BTK kararına göre 1 Mayıs 2017’de ilk aşamada AKN sonrası taban hızlar yükselecek ve gece 2-8 arası AKN sayılmayacaktı. Ancak Türksat Kablonet ve Turkcell Superonline tarafından aşım sonrası kesilen ve her fazladan GB başına ücret isteyen kotalı tarifeler hazırlandığına dair bilgiler edindik ve bunu soruşturmaya başladık.
- 1 Mayıs 2017 tarihini beklemeyip iddiaları açıkça paylaşarak kesinlikle kabul etmeyeceğimiz konusunda tepkimizi gösterdik ve çok sayıda internet kullanıcısının desteğini aldık: https://www.change.org/p/internette-kotaya-hayır/u/20142233
- Türksat Kablonet’in aşım sonrası GB başına 2 TL istediği tarifeler yayımlandı ve hemen müdahil olarak baskı kurmaya başladık.
- Bunun sonucunda bu İSS geri adım atarak GB başına 50 kuruş talep etmeye başladı ama tabii ki bu durumu kabul etmedik. Bu sırada bilgi almaya çalıştığımız ilgili kurumlar sessizliklerini korudular.Yeni tarifelerinin çıkmasını beklediğimiz Turkcell, ondan önce iddialarımızla alakasız bir şekilde, konuyu başka yere çekerek dikkat dağıtmaya çalışan bir sözde “basın açıklaması” yaptı. Beklentilerin aksine 5 Mayıs 2017’de yeni tarifelerini duyurmayan Turkcell, olayların yatışmasını bekleyerek düzenlemenin hayata geçtiği tarihten tam 2 hafta sonra kotalı tarifelerini duyurdu. Sayın Özdiş ile irtibatı sürdürüyorduk ve konuyu kendisine ilettik. Kendisi konuyu TBMM’ye taşıdı ve dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan’a sordu.
- Turkcell, 30 Ağustos 2017 – 4 Eylül 2017 tarihleri arasında altyapısını test etme maksatlı AKN’yi devre dışı bıraktı ve gerçek anlamda sınırsız internet sağladı. Bu durumdan kaynaklanan hiçbir sorun yaşanmadı. Böylece adeta itiraf gibi olan bu hareketle AKN, kota gibi kısıtlamaların en az yatırımla en fazla kazanç elde etmek amaçlı olduğu konusunda bizi haklı çıkardılar.
- TurkNet, 31 Aralık 2018’i beklemeden Eylül 2017’de AKN uygulamasına tamamen son verdi ve tamamen AKN’siz, kotasız tarifeler satmaya başladı. TurkNet yöneticisi Sinan Kurmuş, bunun kampanyamız ve kampanyamızın gördüğü destek sayesinde olduğunu dile getirdi.
- Devam eden haftalarda, diğer alternatif İSS’ler de AKN’siz, kotasız ve nispeten uygun fiyatlı tarifeler sunmaya başladılar.
- BTK’nın Aralık 2016’da aldığı kurul kararıyla 1 Mayıs 2017’de uygulamaya giren ve “hızların paket hızına oranlı düşürüldüğü geçici geçiş dönemi” uygulaması hakkında anket hazırlayarak kamuoyu araştırması başlattık.
- Destekçilerimizle daha kolay ve anlık bir iletişim kurabilmek için Discord sunucumuzu kurduk.
2018
- İSS’lerin 2018 sonunda AKN’yi kaldırdıktan sonra fahiş fiyatlı tarifelere geçeceğine dair ciddi duyumlar almaya devam ettik, araştırmalarımızı ve çalışmalarımızı hızlandırdık.
- Sosyal medyaya ağırlık veremediğimiz bu dönemde araştırma ve bilgi edinmeye odaklanmıştık. İnternet ile ilgili gerek ülkemizdeki gerekse dünya genelindeki gelişmeleri yakından takip ettik.
- TurkNet kullanıcılarının çeşitli problemler yaşadığı bilgilerini ediniyor, bu problemlerin tatmin edici bir şekilde çözülemediğini görüyorduk. TurkNet’e söz konusu bu problemler hakkında kritik sorular yönelttik. Kendileri bu soruları doğrudan cevaplamak yerine genel cevaplar verdikleri bir video çekmeyi tercih ettiler. Ne yazık ki TurkNet’in, yönelttiğimiz sorulara tatmin edici hiçbir cevap veremediğini gördük. Sorduğumuz kritik sorular şunlardı: https://www.facebook.com/internettekalite/posts/1503163343139130
- “Hızların paket hızına oranlı düşürüldüğü geçici geçiş dönemi” uygulaması hakkında yaptığımız anketin sonuçlarını duyurduk. Bu sonuçlar, çoğunluğun bu uygulamadan memnun olmadığını, bu düzenlemeyi yeterli bulmadığını ve tamamen sınırsız, herhangi bir adla hiçbir şekilde kotası olmayan internet istediğini net bir şekilde ortaya koydu.
- Maddi imkansızlıklar nedeniyle sürekli ertelemek zorunda kaldığımız web sitesi açma çalışmalarımıza başladık. İnternette Kalite Hareketi kurucu üyeleri olarak kendi ihtiyaçlarımızdan fedakarlık ederek gereken masrafları yaptık ve çalışmalarımızı sürdürdük.
- 90’lardan beri internet kullanan kişiler olarak, internetin sadece altyapı ve hizmet tarafında değil, içerik sağlayıcılar ve barındırıcılar tarafında da kalitesiz bir hâl aldığını görüyorduk. Dönüşüm süreci başlamıştı. Uzun süredir üzerinde düşündüğümüz İnternette Kalite Hareketi ismini diğer çalışmalarımızı da kapsayacak şekilde belirledik. İnterneti ve amacımızı simgeleyen güzel bir logo gerekliydi ve yine tamamen kendi çabalarımızla logomuzu tasarladık.
- Kasım 2018’de, Türk Telekom’un, 2019’da taahhüdü devam edecek kullanıcıların paketlerinden AKN’yi kaldırmak yerine, AKN uygulamasından sadece ismi farklı olan “ek kota” uygulaması getirme niyetinin olduğu duyumlarını aldık ve hemen harekete geçtik. Türk Telekom henüz duyuru bile yapmamışken, yapmaya niyetlendikleri bu uygulamanın tamamen hukuk dışı olduğunu, yıllardır tüketici hakları konusunda mücadele veren ve bilgi sahibi olan kişiler olarak çok net bir şekilde dile getirdik.
- Türk Telekom, bu hukuksuz uygulamayı sanki tüketicilere bir avantaj sunuyormuşçasına duyurdu: Türk Telekom Basın Duyurusu | Arşiv Kaydı
- Derhal harekete geçtik ve Türk Telekom’un AKN’yi kaldırıp gerçek sınırsız internet sunmak yerine, taahhüdü 2019’da devam edecek tüketicilere getireceğini söylediği söz konusu “ek kota” uygulamasının hukuksuz olduğunun tartışmaya dahi kapalı olduğunu en kesin dille, yasal dayanaklarını ortaya koyarak gözler önüne serdik.
- Konuyu ilgili makamlara taşıdık. Hukuksuzluğu net bir şekilde ortaya koyan sağlam bir metinle tüketicilerin, BTK şikayet sistemi üzerinden haklarını savunmak üzere şikayetler yağdırmasını sağladık. Bir teknoloji editörünün ettiği “BTK’ya şikayet edenlerin kafaları güzel herhalde.” hakaretine ve diğer birçok moral bozucu engelleme çabasına rağmen onbinlerce tüketici, hazırladığımız bu metinle haklarını savundu.
- Yalnızca internet servis sağlayıcıların hizmetleriyle ilgili değil, diğer birçok tüketici hakkı ihlaliyle mücadele eden gönüllüler olarak, Sony PlayStation Store üzerinden online olarak satılan oyunların fiyatlarının dengesiz bir şekilde fahiş olduğuna dair ihbarlar alıyorduk. Bu konuya da sessiz kalamadık ve Sony’yi, yasal dayanaklarımızı ortaya koyduğumuz bir yazıyla Ticaret Bakanlığına şikayet ettik. Bunun sonucunda, Ticaret Bakanlığı, Sony’nin fiyat politikasıyla ilgili inceleme başlattı.
- Türk Telekom, 2019’da taahhüdü devam edecek tüketicilere AKN’yi kaldırmak yerine ismini değiştirerek getirmeye teşebbüs ettiği “ek kota” uygulamasını sanki haklı bir uygulamaymış gibi faturalardan da duyurdu. Ancak biz bu hukuksuzluğun önüne geçmekte kararlıydık ve çalışmalarımızı tüm hızıyla etkili bir şekilde sürdürmeye devam ettik.
- Türk Telekom’un, bu hukuksuz uygulamayı getirmek için çizdiği tüm bu “umursamaz” görüntüye rağmen, verdiğimiz kararlı mücadele sonuç verdi. Türk Telekom isimli bu İSS’ye tarihi bir geri adım attırdık! Sanki bir ay önce “ek kota” uygulamasını duyuranlar onlar değilmiş gibi, 2019’da taahhüdü devam edecek kullanıcıların paketlerinden AKN uygulamasını kaldırıp gerçek sınırsız internet sağlayacaklarını duyurdular. Yani internet kullanıcılarının haklarının çiğnenmesine engel olduk!
- Yaptığımız tahminlere ve aldığımız ciddi duyumlara göre Türk Telekom, Turkcell Superonline, Türksat gibi İSS’lerin AKN kaldırıldıktan sonra uygulamaya koyacakları gerçek sınırsız tarifelerin, “hızların oransal olarak düşürüldüğü geçici geçiş dönemi” ile kıyaslandığında, bu geçici dönemde kota aşımı sonrası düşürülen alt hızlara göre daha yüksek fiyatlı olacağını öngörüyorduk. Öngörülerimizde yanılmadık ve söz konusu İSS’ler bu fahiş fiyatları duyurdu!
- İSS’ler bu fahiş fiyatları duyurarak bilinçsiz internet kullanıcılarının algılarıyla oynamış oldular. Bu bilinçsiz internet kullanıcıları, kampanyamızdan önce AKN uygulaması varken kota aşımı sonrası hızlarının 3 Mbps’ye düştüğünü tamamen unutup, kampanyamız sayesinde hayata geçirilen, başlangıç ve bitiş tarihleri karar metninde açıkça belli olan, yani 1 Mayıs 2017 tarihinde başlayıp 31 Aralık 2018 tarihinde biten geçici geçiş döneminde yapılan, kota aşımı sonrası paket hızına oranlı hız düşüşü uygulamasını ezelden beri var olan AKN uygulaması zannederek, akla hayale sığmayacak bir şekilde AKN’yi geri istemeye başladılar ve yine akla hayale sığmayacak bir şekilde bize, yani geri istedikleri uygulamanın çıkmasını sağlayanlara hakaretler yağdırdılar!
- Dayatılan fahiş fiyatları asla kabul etmedik ve bu fiyatlara karşı, her zaman dediğimiz gibi “İnternette Kotaya, Kısıtlamaya, Düşük Hıza, Fahiş Fiyatlara Hayır!” diyerek büyük bir tepki gösterdik. Çok sayıda destekçimizle birlikte bu fiyatların kabul edilemez olduğunu ilan ettik.
2019
- 2019 yılına girdiğimizde AKN uygulamasına BTK’nın Aralık 2016’da aldığı kararda kesinleştiği üzere herhangi bir gecikme olmadan son verildi.
- Kasım 2018’de teşebbüs edilen hak ihlallerine karşı verdiğimiz mücadele meyvesini verdi ve taahhüdü devam eden internet kullanıcıları, hiçbir ücret farkı olmadan paket hızları neyse sınırsız bir şekilde o hızları almaya başladı. 50 GB, 100 GB gibi sınırların olduğu ve bu sınırlar aşılınca hızın 3 Mbps’ye düştüğü günler geride kaldı.
- Birçok ürün ve hizmetteki devasa fiyat artışlarına rağmen gerçek limitsiz internet fiyatları, kampanyamızdan önceki fiyatlarla kıyaslandığında düştü. Ancak hâlâ sayısız ülkedeki yüksek hızlardan ve makul fiyatlardan çok uzağız. Bugün Romanya’da 1000 Mbps’lik bir internet tarifesi (940 Mbps download / 450 Mbps upload) 40 Romen Leyi, yani 54 Türk Lirasına satılırken, ülkemizde benzer bir tarifeyi, üstelik 20 Mbps gibi düşük bir upload hızıyla ancak ortalama 875 Türk Lirasına bulmak mümkün! Romanya’nın köyünde yaşayan bir kişi 100 Mbps download hızını beğenmezken, biz İstanbul’un orta yerinde 100 Mbps download hızı gördüğümüzde yüksek bulup şaşırıyoruz!
- Çoğu internet kullanıcısının taahhütlerinin devam etmesi ve fiyat değişimi olmadan paket hızlarıyla gerçek sınırsız internet kullanıyor olması nedeniyle bir rehavet ortaya çıktı.
- Az sayıda internet kullanıcısı ise adeta hafıza kaybı yaşıyordu. AKN adlı uygulamanın, paket hızları ne olursa olsun 3 Mbps’ye düşmek demek olduğunu akılalmaz bir şekilde unutmuş görünüyorlardı. Kampanyamız sayesinde uygulamaya konulan, 1 Mayıs 2017’de başlayıp 31 Aralık 2018’de biteceği Aralık 2016’da kararlaştırılan geçici geçiş dönemi AKN uygulamasını “gerçek AKN” zanneden bu az sayıdaki internet kullanıcısı, bizi bu uygulamayı kaldırtmak ve fiyatları yükseltmekle suçlamaya başladılar! Bizim kendi değerli zamanımızdan fedakarlık ederek sarf ettiğimiz emekleri ve kampanyamıza destek olan yüzbinlerce insanın değerli desteklerini hiçe sayan bu az sayıdaki internet kullanıcısının bu akılalmaz suçlamalarını ve hakaretlerini hayret ve üzüntü içerisinde izledik. 2019 yılının ilk 7 ayında zamanımızın bir kısmı bu kişilere gerçekleri anlatmak ve bu kişilerin hafızalarını tazelemekle geçti.
Ancak, bu az sayıdaki kendini bilmez internet kullanıcısı İSS’lerin ve kalitesizliğin ekmeğine yağ süredursun, bizim yanımızda çığ gibi büyüyen, bilinçli ve gerçeklerin farkında olan bir internet kullanıcısı birlikteliği var! Onların desteği sayesinde internette kalite mutlaka sağlanacak!
Bu süreçte yanımızda olan ve olmaya devam eden herkese gönülden teşekkürler. Tüm bunları bilinçli internet kullanıcılarının değerli desteklerinden güç alarak başardık. Başarımızı daha ileriye taşımak için daha çok kişiyi aramızda görmek istiyoruz!
Mücadelemiz sürüyor. Kotasız, kısıtlamasız, yüksek hızlı, makul fiyatlı ve nihayetinde kaliteli bir internet için her gün artan destekle hep birlikte yürümeye devam edeceğiz!