İnternet hizmetindeki sorunların çözümü için sürdürdüğümüz mücadele sayesinde internette kaliteyi sağlamaya doğru adım adım ilerliyoruz.

Adil Kullanım Kotası (AKK)

Sorun: Belirli kotayı aştıktan sonra 3 Mbps’ye veya daha farklı bir hıza düşürerek internetin yavaşlatılması.

Çözüm: AKK’nin kaldırılması ve sınırsız internete geçilmesi.

Amaç: İnternet kullanımını sekteye uğratan, az yatırımla çok kazanç politikasının ürünü olan bu uygulamaya son verilmesi.

Başarı! 31 Aralık 2018’de AKK’den kurtulduk:

https://internettekalite.com/tarihce/

Çeşitli Kotalar

Sorun: Kota bittiği zaman interneti kesen veya aşım ücreti gerektiren diğer kotalar yüzünden internetin kesilmesi veya ek ücret istenmesi.

Çözüm: Tüm kotaların kaldırılması ve hıza göre fiyatlanan tarifelere geçilmesi.

Amaç: Bu çağda tarih öncesi kota uygulaması yüzünden interneti kesilen ve ek ücret istenen kimsenin kalmaması.

Çalışmalarımız devam ediyor.

Düşük Hızlar

Sorun: Veri miktarlarının her geçen gün artmasına karşın indirme ve gönderme (upload) hızlarının yetersizliği.

Çözüm: İndirme ve gönderme (upload) hızlarının günümüz standartlarına uygun hale getirilmesi.

Amaç: İndirmede 100 Mbps sınırsız hızın standart olması ve 5 Mbps gibi çağ dışı gönderme hızlarının indirme hızının en az yarısına kadar yükseltilmesi. Nihai olarak yüksek hızlı simetrik internete geçilmesi.

Çalışmalarımız devam ediyor.

ADSL Altyapı

Sorun: Hâlâ icadının 20. yılını deviren ADSL altyapının internet diye satılması.

Çözüm: Altyapı yatırımlarının artırılması ve yetkili makamlarca internet servis sağlayıcılara yıllık belli bir oranda fiber optik altyapı yatırımı zorunluluğu getirilerek dönüşümün hızlandırması.

Amaç: Günümüz için yetersiz kalan eskimiş ADSL altyapısının fiber optik altyapıyla yenilenmesi. Tüm yurdun fiber ağlarla örülmesi.

Çalışmalarımız devam ediyor.

Fahiş Fiyatlar

Sorun: İnternetin elektrik, su, doğalgaz gibi temel bir gereklilik olduğu günümüzde düşükten yükseğe tüm sınırsız internet tarifelerinin fahiş fiyatlardan satılması.

Çözüm: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) fiyatlar konusunda bir düzenleme yapması ve internet faturasındaki vergilerin azaltılması.

Amaç: Standart olarak belirlenecek 100 Mbps sınırsız internet fiyatının 100 TL ve altına düşmesi.

Başarıya doğru… Sınırsız internet fiyatları düşüşte ve sınırsız tarifeleri uygun fiyatlara satan alternatif birçok internet servis sağlayıcı ortaya çıktı.

Çalışmalarımız devam ediyor.

Taahhüt Tutsaklığı

Sorun: Taahhütlü ile taahhütsüz tarifeler arasında fiyat uçurumu bulunması ve böylece uzun vadeli taahhütlerin dayatılması.

Çözüm: Taahhütsüz fiyatların taahhütle verilen indirimli fiyata yakın olması.

Amaç: Uçuk fiyat farklarıyla tüketicinin gözünü korkutmaya son verilmesi.

Çalışmalarımız devam ediyor.

IPV4

Sorun: 25 Kasım 2019’da son IPV4 hazunun da tahsisiyle birlikte IPV4 adreslerinin tükenmesi ve CGNAT gibi yöntemlerle aynı IP’nin aynı anda birden çok aboneye verilmesi sonucunda adli soruşturmalarda suçsuz insanların zan altında kalması, bir internet sitesi, uygulama ve oyundan IP temelli engel yiyen birisi yüzünden aynı IP’ye sahip diğer insanların da o noktalara erişiminin engellenmesi vb.

Çözüm: Acilen IPV6’ya geçilmesi.

Amaç: Her internet kullanıcısının eşsiz birer IP adresine tanımlı olmasıyla CGNAT yüzünden yaşanan sorunların ortadan kaldırılması.

Çalışmalarımız devam ediyor.

Buraya eklenmesini istediğiniz başka sorunlar, çözüme katkı sağlayacak belgeler veya fikirleriniz varsa aşağıdaki İletişim sayfasından bize yazabilirsiniz.

10.053 Görüntülenme