Her sabah 7 sularında başlayan ve tüm köyü etkisi altına alarak gün boyu devam eden internet probleminin gizemi 18 ayın sonunda mühendisler tarafından çözüldü. Köydeki bir hanede kullanılan ikinci el eski bir televizyonun bütün bu keşmekeşin kaynağı olduğu ortaya çıktı.
Galler’in Aberhosan köyü sakinleri aylardır zayıf bağlantı, düşük hızlar ve hatta kesintilere varan genişbant internet sorunları yaşıyorlardı. Sabah 7’de başlayan ve çevre köyleri bile etkisi altına alan sorunların kaynağını köyü defalarca ziyaret eden mühendisler bir türlü bulamamıştılar. Sıkça gerçekleştirilen testler internet ağının düzgün çalıştığına işaret ediyordu; ne yapacaklarını şaşıran teknik ekipler, köydeki internet kablolarının geniş bir kısmını değiştirmelerine rağmen sorunların sürdüğünü görerek pes etme noktasına kadar gelmiştiler.
Köye internet altyapısı sağlayan İSS olan Openreach’te mühendis olarak çalışan Michael Jones, sorunun kaynağını bulmakta kararlıydı ve firma, 18 ayın sonunda sıkı bir inceleme başlatma kararı aldı. Jones, ekibini topladı ve işe koyuldu.
Openreach’in haber servisine konuşan Jones, “Çalışma takımı olarak, Aberhosan’da aylardır devam eden bir problemle karşı karşıyaydık,” dedi ve “Müşterilerimiz için bu hatayı düzeltemiyor olmak bizi hayal kırıklığına uğrattı ve moralimizi hayli bozdu, fakat biz işin temeline inmekte kararlıydık,” şeklinde sözlerine devam etti.
Son çare olarak üst seviye mühendislerden kurulu ‘Şampiyonlar Ligi kadrosunu’ topladığını belirten Jones ve ekibi, bütün arayışların sonuçsuz kalmasının verdiği bezginliğe rağmen, meydana gelen aksaklığın kaynağının SHINE [Single High-level Impulse Noise Event – (Tekli Yüksek Seviye Uyarım Gürültüsü Olayı)] adı verilen bir fenomen olma ihtimaline karşı son bir test daha yaptılar. SHINE, elektriksel gürültüde kısa kısa meydana gelen “patlamalar” olarak biliniyor ve grafikleme cihazı görüntüsünde sivri uçlu pikler olarak karşımıza çıkıyor.
Elektromanyetik sinyalleri etkileyerek internet bağlantı problemlerine yol açabilen bu fenomen, bir elektronik aletin açılmasıyla beraber meydana gelebilmekte. Adaptörler, LED ışıklandırmalar, televizyonlar, dijital uydu alıcıları, merkezi ısıtma sistemleri, mikrodalga fırınlar gibi elektronik aletlerin sebep olabildiği bu “gürültüyü” bir adet emektar AM radyo ile tespit etmek mümkün ve bunun nasıl olduğuna dilerseniz şu videoyu izleyerek şahit olabilirsiniz:
Elbette Openreach mühendisleri bu iş için AM radyo kullanacak değillerdi (onların da bir havası olmalı haddizatında), spektrum analiz cihazı adı verilen bir cihaz kullanarak Galler’in o, malumunuz, bardaktan boşanırcasına yağan yağmuruyla ıslanarak köyün altını üstüne getirdiler. Ve bingo! 1 saatlik koşuşturmacaya değmiş, cihaz elektriksel müdahaleyi gösteren bir “sinyal patlaması” yakalayabilmişti.
Bütün köyü ve çevre köyleri bile etkisi altına alan, aylarca çözülemeyen, insanları internetsiz bırakan o sorunun kaynağı eski bir tüplü televizyon çıktı. İsminin açıklanmasını istemeyen amcamızın, sabahın 7’sinde televizyonunu açmasıyla köyün internetsiz kalması bir oluyormuş. Kendisinden televizyonu bir daha açmayacağına dair söz alınmış ve bu gizemli mi gizemli internet sorunu böylelikle çözülmüş. Bari amcamıza yeni bir televizyon armağan etseydiniz demeden de kendimizi alamıyoruz.
Openreach’in, köydeki sorunun çözülmesine ek olarak köy halkına iyi bir haber daha vermiş olduğunu da ekleyelim: Kırsal bölgelerde fiber optik erişimini genişletmek üzere Gal hükûmeti ile yaptıkları işbirliği sonucu bu ücra köy, bu yılın sonuna kadar internete fiber altyapı üzerinden yüksek hızlarla erişebiliyor olacak.
Kesinlikle amca yeni bir televizyonu hak ediyordu. Hem kullanmasını istemiyorsunuz eski televizyonu hemde yenisini vermiyorsunuz
Aynen öyle dayının yerinde olsam banane bu televizyon kardeşim yenisini getirin der süründürürdüm mühendisleri.