Bildiğiniz üzere belediyeler, internet altyapısı konusunda son derece kritik bir role sahip. Kazı izinlerinden çeşitli ruhsatlandırmalara ve kiralamalara kadar iletişim konusunda birçok açıdan söz sahibiler ve etkinler. Hatta öyle ki İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB), İSTTELKOM adında kendine ait bir internet servis sağlayıcısı bile var.
İşte böyle bir durumda biz de İBB’nin bu gücünü kamu yararına kullanması için çağrıda bulunuyoruz.
Gönderilecek metin:
İçinde bulunduğumuz çağda internetin büyük bir ihtiyaç olduğu artık herkesçe bilinen bir gerçek. Ancak ne yazık ki çağın çok gerisinde internet bağlantılarına ve fahiş fiyatlara mahkum olmuş durumdayız. İnternet altyapısı ve hizmetleri konusunda belediyelerin rolü de yadsınamaz bir gerçek. Ben de bir internet kullanıcısı olarak belediyenizden aşağıda sıraladıklarımı talep ediyorum:
1- İnternet servis sağlayıcılar (İSS) için kazı izinleri çok daha kolay alınabilir hâle getirilmeli, hatta İSS’ler, fiber optik kablo döşemeleri için teşvik edilmelidir.
Yakın zamanda Amerika’da “bir defa kaz” (dig once) kuralı yasalaşmıştı. Yasaya göre eyalet yönetimlerinden, yol veya kaldırımları yenilerken ya da yenisini yaparken fiber yatırım ihtiyacını göz önüne alarak, daha sonra fiber kabloların geçebilmesi için plastik borular yerleştirmesi isteniyor. Bu plastik boruların içerisinden fiber kablolar tekrar bir kazı yapılma ihtiyacı duyulmadan geçirilebilecek. Böylece İSS’ler bir bölgeye yatırım yapmak istediğinde her bir İSS’nin ayrı ayrı kazı gerçekleştirmesi sonucu artan fiber yatırım maliyetlerinin büyük oranda düşeceği öngörülüyor (kaynak: https://internettekalite.com/bir-defa-kaz-kurali-abd-genelinde-yasaya-donustu/). Bu tip bir düzenlemenin hayata geçirilmesi israfın önlenmesi ve fiber optik dönüşümün çok daha kolay ve hızlı hâle gelmesi için büyük bir önem arz etmektedir.
2- Birçok kullanıcıdan “altyapı hâlâ gelmedi” , “yeni binaya taşındık, altyapı yok, port yok” şeklinde şikayetler alıyor/görüyoruz. Bu gibi durumların önüne geçmek için yeni yapılan ve yapılacak binalar için yapı ruhsatı verilirken internet altyapısının da BTK’nın Bina İçi Elektronik Haberleşme Tesisatı Teknik Şartnamesine göre olup olmadığının denetlenmesi ve internet altyapısının bu şartnameye uygun olarak varlığının şart koşulması, içinde bulunduğumuz çağda olmazsa olmazdır. Bunun temin edilmesi şarttır.
3- Metrodaki mobil iletişimin 2014 yılında kesilmesinin ardından İBB’nin, metrolarda bulunan baz istasyonları için milyon liralara varan kira bedelleri istediği ve iletişim hakkının önüne geçtiği iddia edilmişti (kaynak: https://t24.com.tr/yazarlar/fusun-sarp-nebil/metrolardan-cep-telefonlari-ile-konusmak-artik-mumkun-degil-cunku-belediye-cok-milyon-tl-istiyor,11205). Benzer “kâr öncelikli düşünce” İBB’nin sahip olduğu İSTTELKOM ve dolayısıyla fiber optik altyapı için de geçerli mi? Eğer böyleyse bunun önüne geçilmesi gerekmektedir. Vatandaşın yararına olacak şekilde her türlü kolaylığın sağlanması elzemdir.
4- Bilindiği üzere İBB, kamu yararına olmak üzere çeşitli iştirakler aracılığıyla uygun fiyatlı hizmetler sunmakta. Halk Ekmek, buna güzel bir örnek olarak verilebilir. Tıpkı Halk Ekmek örneğinde olduğu gibi çağa yaraşır hızlardaki internetin de yaygınlaştırılıp vatandaşa uygun fiyattan sunulması olumlu bir adım olabilir.
Romanya’nın köyündeki vatandaş 100 Mbps interneti ayda yaklaşık 40 Romen Leyi (53 Türk Lirası) ile alırken, İstanbul’un orta yerinde fiber optik altyapıya erişemiyor olmak ve erişebildiğim yerlerde bile düşük hızlara fahiş fiyatlar ödüyor olmak beni utandırıyor. Taleplerimin dikkate alınmasını umuyorum.
Nereye göndermeliyim?
Aşağıdaki seçeneklerden birisi üzerinden gönderebilirsiniz:
https://beyazmasa.ibb.istanbul/application/beyazmasa adresi üzerinden -eğer üyeliğiniz yoksa kaydolduktan sonra- “Beyaz Masa Başvurusu” seçeneğine tıklatıp, gelen sayfada “Başvuru Konusu” kutusuna metni yapıştırarak gönderebilirsiniz.
veya
[email protected] adresine e-posta olarak gönderebilirsiniz.
Yorum yapmak istiyorsan: forum.internettekalite.com