FAHİŞ FİYAT İSTEMİYORUZ!

Devletimizin Haberleşme ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde telekomünikasyon sektörünü denetlemek ve düzenlemekle görevli Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun Tüketici Hakları Dairesi Başkanlığı tarafından 2016/DK-THD/518 sayılı 27.12.2016 tarihli kurul kararı ile Türk vatandaşlarına verilmiş olan kazanımlar Türk Telekom tarafından fahiş fiyatlarla ortadan kaldırılmaya çalışılıyor.

#fahişfiyatistemiyoruz Türk Telekom'un ve diğer İSS'lerin açıkladığı fahiş fiyatlar hakkındaki şikayetimizi ve ülkemizdeki internet hizmetinin iyileştirilmesine yönelik taleplerimizi CİMER üzerinden BTK'ya iletiyoruz.

Yapmanız gerekenler;

İlk olarak https://cimer.gov.tr adresinde karşımıza çıkan giriş ekranında E-Devlet ile ya da telefon onayıyla Başvuru Yap diyoruz.

Kullandığınız internet hattının aboneliği size ait değilse, abonelik sahibine kendi bilgileri ile şikayet oluşturması tavsiyesinde bulunabilirsiniz. Abonelik sahibi, sizden yardım alarak bu şikayeti gerçekleştirebilir. (Yani kullandığınız internet aboneliği kimin adınaysa şikayeti o kişinin yapması gerekiyor.)

Adım 1

Adım 2

Adım 3

Adım 4

Adım 5

Sosyal medyada sesimizi duyurmak ve bu konuya daha fazla kişinin dikkatini çekmek için hesabınızın bulunduğu her platformda #fahişfiyatistemiyoruz etiketi ile kendi düşüncelerinizi yazın, bu sayfayı ve ilgili gönderimizi paylaşın.

Şikayet metni:

2016/DK-THD/518 sayılı AKN kararında belirtilen 31 Aralık 2018 tarihinin yaklaşmasıyla Türk Telekom ve Turkcell Superonline tarafından AKN’siz, limitsiz tarifelerin açıklandığını görmeye başladık. Söz konusu tarifelerde 4 Mbps’den başlayan tarifelerin en ucuzunun 60 TL olması gibi günümüz şartlarında çağdışı olan bir durum göze çarpıyor. BTK’nın 2018 yılı 2. Çeyrek Pazar Verileri Raporu’na göre ülkemizde sabit genişbant abonelerinin %69’u 10-30 Mbps hız aralığındadır. Bu aralığa giren tarifelerin 80 TL civarından başlaması tüketicinin alım gücü ile orantısız bir duruma sebebiyet vererek internet kullanıcılarının 4 Mbps gibi hızlara 60 TL vermeye mahkum edecek ve bu da 5G’nin, nesnelerin internetinin konuşulduğu günlerde bilişim sektöründe lider ülke konumuna gelme hedefimizi sekteye uğratacaktır. Örneğin, tüketici hakları konusunda karnesi kırık olan Amerika Birleşik Devletleri’nde bile 2015 yılında yetkili kurum olan FCC (Federal Communications Commission) tarafından alınan bir karar ile, genişbant internet hızı alt limiti 4 Mbps’den 25 Mbps’ye yükseltilmiştir. Türk Telekom ise 25 Mbps hız bir yana, 4 Mbps gibi ilkel bir hız için 60 TL ücret istemeye cüret edebiliyor. 1 Mayıs 2017’den itibaren 100 Mbps AKN’li (AKN sonrası 24 Mbps) tarife ile yaklaşık 78 TL’ye sınırsız 24 Mbps hizmetini 1,5 yıldır sunan Türk Telekom’un Limitsiz İnternet Çağı Kampanyası adı altında tarifelerine %45 zam yapması ne gerileyen enflasyon oranlarıyla ne de piyasa gerçekleriyle uyuşmamaktadır.